Quina és la normativa vigent sobre la instal·lació de càmeres de videovigilància i alarmes en allotjaments turístics?

En els habitatges turístics, la seguretat i la privacitat són aspectes fonamentals per garantir una bona experiència als hostes. Per aquest motiu, és essencial pels propietaris d’aquesta mena d’allotjaments, com són les cases rurals, conèixer la normativa vigent sobre la instal·lació de càmeres de videovigilància. 

A continuació, expliquem tres dels punts clau d’aquesta normativa i les recomanacions més destacades per assegurar una experiència segura i confortable per a tothom.

  1. Zones permeses i senyalització de càmeres de videovigilància

Quan s’instal·la un sistema de seguretat que inclou càmeres de videovigilància en allotjaments vacacionals, és crucial respectar la normativa que restringeix la seva ubicació a zones exteriors, mai a l’interior de l’habitatge. A més, és obligatori que la presència d’aquests dispositius estigui clarament assenyalada per evitar qualsevol malentès i garantir la privacitat dels hostes. 

Cal tenir en compte que algunes companyies de reserves estableixen les seves pròpies condicions. És el cas, per exemple, d’Airbnb que ha actualitzat la seva política sobre la presència de càmeres de videovigilancia i altres dispositius de gravació, entrant en vigor a partir del 30/04/2024.

  1. Recomenacions de protecció

Des de Protegim recomanem protegir els habitatges amb sistemes d’alarma que permetin el control remot de l’habitatge, estigui ple o buit d’hostes, garantint la seguretat, la privacitat i el confort en un únic sistema. 

Sistemes d’alarma com el de Protegim ofereixen diverses avantatges:

  • Quan l’habitatge està buit es poden controlar totes les estances, interiors i exteriors, en tot moment gràcies a la fotoverificació
  • Quan l’habitatges està ocupat cal desactivar l’opció foto sota demanda per garantir la privacitat dels hostes, però es pot aprofitar creació de codis d’accés temporal per cedir la gestió de l’alarma als hostes.

De totes formes, des de Protegim també realitzem instal·lacions de sistemes d’alarma que no inclouen dispositius de fotodetecció.

  1. Seguretat integral més enllà de les càmeres de videovigilància

A banda de les càmeres de seguretat, des de Protegim recomanem la instal·lació d’alguns elements accessoris, com els sensors de fum i monòxid de carboni (CO) en els allotjaments vacacionals. Aquests dispositius són essencials per prevenir accidents domèstics i garantir la seguretat dels hostes, especialment en cases rurals on les condicions poden ser diferents a les d’un habitatge habitual. D’aquesta manera, s’assegura una experiència segura i sense preocupacions per les persones que es troben gaudint d’uns dies de desconnexió. 

Per altra banda, dispositius com la vàlvula de tancament d’aigua i els endolls intel·ligents t’ajudaran a prevenir ensurts inecessaris evitant que aixetes o electrodomèstic es quedin oberts quan els clients deixin el teu habitatge.

A més, també podem instal·lar panys intel·ligents per gestionar l’accés dels hostes segons la durada seva estada.

En resum, la normativa vigent a Catalunya sobre la instal·lació de càmeres de videovigilància en allotjaments vacacionals està dissenyada per garantir la seguretat dels hostes sense comprometre la seva privacitat. És essencial complir amb aquestes disposicions i seguir les recomanacions que hem plantejat al llarg d’aquest article per crear un entorn segur i acollidor per a tots els clients. A més, no s’ha de perdre de vista que són habitatges que poden quedar-se buides algunes temporades, segons l’època de l’any. Instal·lar-hi un sistema d’alarma és un mètode fiable per a garantir-ne la seguretat.

Si tens un habitage de lloguer vacacional, un pis turístic o una casa rural et podem assessorar per oferir-te la millor solució i informar-te de les possibilitats de seguretat i control en remot de la teva propietat. A més, si ets soci de l’Associació Turisme rural Girona pots gaudir d’unes condicions molt especials. Contacta amb nosaltres!  

 

Sol.licita la teva alarma Protegim

Sol·licita la alarma per la teva empresa